Over Ons

Zwermers is een Tilburgs performance-gezelschap van eigengereide makers dat locatiegerichte, interdisciplinaire performance maakt. Het gezelschap is in Tilburg geworteld en zwermt graag (inter)nationaal uit. Zwermers wil verbeeldingskracht en flexibiliteit stimuleren op het gebied van ‘mens-zijn’; hoe we ons als mens verhouden tot het zelf en de context waarin we leven. Door grote vragen rondom identiteit in een tastbare en herkenbare omgeving te plaatsen wil Zwermers de veelkleurigheid van de mens vieren.

De afgelopen jaren speelde Zwermers meerdere malen in De Nieuwe Vorst, in de Studio van Theaters Tilburg, op het Tilburgse festival ‘Kaapstad’, in de Tolhuistuin in Amsterdam, op festival Over ‘t IJ en al vier jaar in het straattheaterprogramma van Oerol. De performance Pan~// Catwalk van Zwermers was in 2020 en 2021 geboekt door onder andere het hoofdprogramma van Oerol, Theater op de Markt (BE), Theater an der Glocksee (D) en Fringe Festival Istanbul. 

Het gezelschap werd en wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant (kennisvoucher en Impulsgelden), Prins Bernhard Cultuurfonds, het Makersfonds (2017 en 2019) en ontvangt sinds 2021 structurele ondersteuning van Gemeente Tilburg.

‘De commissie is lovend over de eigenzinnige, anarchistische houding die Zwermers hanteert. Ook de missie van het gezelschap is in de ogen van de commissie prikkelend en passend bij deze tijd. De producties die Zwermers tot stand heeft gebracht zijn artistiek interessant en de educatie- en buurtprojecten spreken tot de verbeelding. (…) De commissie vindt de actieve manier waarop het gezelschap aan de weg timmert prijzenswaardig.’
Uit: advisering Adviescommissie BrabantStad 2021-2024