Over Ons

Zwermers is een performance-gezelschap uit Tilburg onder de artistieke leiding van Inez Wolters en Paul van de Waterlaat.  Het gezelschap begon in 2012 als Bouwjaar ‘84 en bouwde een eigen theater, bijna volledig opgetrokken uit gejutte materialen. In 2018 moesten we dit theater weer afbreken en kozen we bewust voor een mobiel bestaan. Daarmee samenhangend veranderde de naam van het gezelschap ook in Zwermers.

Zwermen refereert naar uitvliegen en neerstrijken op verschillende locaties in beweeglijke, maar altijd samenhangende vormen. Deze transitie biedt een grote motivatie én mogelijkheden om letterlijk de grenzen van het land te verlaten en oceanen over te steken om daarna met nieuwe inspiratie, ervaringen en performances weer ‘thuis’ neer te strijken.

Centraal in het werk van Zwermers staat de mens en hoe die onophoudelijk bezig is zich te verhouden tot zijn omgeving. De mens gaat relaties aan met andere mensen, dieren, dingen, huizen, zichtbare- en onzichtbare systemen. Vaak maken die het leven mooier, makkelijker, en soms – bewust dan wel onbewust – moeilijker. Het gezelschap bevraagt die relaties continu in haar werk